Thai Ridgeback / Karakter

Thai Ridgeback / Karakter

De Thai Ridgeback werd oorspronkelijk gebruikt voor erf bewaking, maar mede door zijn snelheid en stoere uitdrukking ook geschikt voor de jacht op klein wild. Tussen wat er geschreven wordt en de werkelijkheid van de Thai Ridgeback kan een groot verschil zitten, dit heeft alles te maken met socialisatie en opvoeding. Buiten Thailand zijn deze honden nog niet zo bekend, ook het fokken van deze honden geschiedt op klein schaal. Hierdoor ontbreekt er dus een algemeen goed overzicht over het karakter van de Thai Ridgeback, want als je goed socialiseert en opvoedt is de kans op een goed karakter veel groter dan wanneer je dit niet toepast op de Thai Ridgeback. Kortom we kunnen een hond maken of breken, daarbij komt de vraag:

“Wat verwachten wij van onze hond”.

Thai Ridgeback is een goed gespierde, middelgrote, krachtig uitziende hond, staart en oren worden omhoog gedragen waardoor de Thai Ridgeback een stoere uitdrukking krijgt met daarbij een pittig en soms dominant karakter. Dit maakt het een hond die zeker niet voor iedereen geschikt is. Bent u na lang beraad toch van plan een Thai Ridgeback pup aan te schaffen, willen wij als TRCN vereniging u proberen een paar tips te geven.

*Thai Ridgeback pups moeten liefdevol en met een zachte, maar zeer consequent wijze worden opgevoed. Zelfs pups van 7 à 8 weken oud kunnen al dominant gedrag naar nestgenoten en andere volwassen honden laten gelden, het corrigeren van dit gedrag op correcte wijze is dan ook van grootste belang!

*Leer hem of haar alleen te zijn, zorg dat hij of zij de boel niet kan slopen als u weg bent, kamerkennels zijn in een enkele situatie een aanrader. Dat voorkomt ergernis en de hond heeft zijn eigen plek. Echter als u alleen zijn wil aanleren zorg er dan voor dat u dat doet als de pup moe en voldaan is en breidt dat langzaam uit.

*Socialiseer een Thai Ridgeback in de breedste zin van het woord, ga naar markten, scholen, winkels, trein, tram, bus, het kan niet genoeg wezen. Maar bouw het op! Zorg er ook voor dat uw fokker dit reeds heeft ondernomen. Laat andere personen ook met uw hond spelen, het blijft toch wel uw hond maar in geval van nood moet uw hond ook door anderen benaderd kunnen worden. Dit kan later handig zijn als uw hond naar een hondenpension mag, een dagje bij de dierenarts moet zijn etc..

*Ga op puppycursus bij een erkende kynologen vereniging en informeer eerst goed of de trainers met het ras bekend zijn. Vraag specifiek naar kenmerken, wijze van benadering, indeling en duur van lessen.

*Andere huisdieren in het gezin geven meestal geen moeilijkheden, maar katten of andere beesten van de buren worden niet altijd getolereerd, wees daar scherp op en probeer dat vanaf het begin te verhelpen. Het is immer een waak/jachthond vanuit het oerinstinct.

*Train uw hond om goed onder appèl te staan. Een Thai Ridgeback wil nog wel eens, gezien hun jachtinstinct, proberen de benen te nemen en dat werkt alleen maar ergernis op. Het trainen van een Thai-Ridgeback is intensief als u er een goede huishond van wil maken. Soms vraagt het zelfs na een jaar of meerdere jaren toch weer uw aandacht om de regels weer wat duidelijker te maken. Dit is dus een hond waar u altijd uw aandacht bij dient te houden qua opvoeding en gedragsregels.

*Als u na het lezen van deze puntjes nog eens achter uw oren krabt, is dat precies de bedoeling. U mag niet over één nacht ijs gaan bij het aanschaffen van een Thai Ridgeback pup. Een Thai Ridgeback wordt gemiddeld 12 jaar oud, dat moeten wel 12 plezierige jaren worden.

*Balans: Een Thai Ridgeback is een prima hond die goed te trainen is, mits je daar veel tijd aan besteedt.

*Een handelbare Thai Ridgeback is veel leuker dan een onhandelbare Thai Ridgeback.

*Een ras opbouwen duurt jaren, helemaal gezien het aantal fokkers in Europa, hopelijk willen en kunnen we daar met z’n allen aan werken.

Heeft u vragen over de opvoeding of heeft u nu een Thai Ridgeback waarbij u toch af en toe achter uw oren krabt hoe u uw uitdaging het beste aan kan pakken….
Schroomt u NIET!!

U bent niet de eerste met vragen of uitdagingen en als rasvereniging zijn wij er voor u!

Neem dus met een gerust hart contact op met ons met uw vragen.