T R C N

Voeding voor uw hond

De meningen over wat de juiste voeding voor huishonden is verschillen nogal. Als rasvereniging kunnen wij u alleen maar informeren, zodat u een weloverwogen beslissing kan nemen over wat u uw hond wil gaan voeren. Hieronder vindt u in hoofdlijnen een opsomming van de verschillende mogelijkheden. U kunt op internet nog veel meer informatie vinden over dit onderwerp. Ook kunt u dit bespreken met de fokker van uw pup, want hij of zij is zeker ook met dit vraagstuk bezig geweest en kan u wellicht wat inzicht verschaffen.

Brokvoeding

Heel veel hondeneigenaren voeren hun hond de bekende droge brokken. Dit is een type voer waarbij alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding aan uw hond worden aangeboden. Hierbij bent u afhankelijk van de fabrikant of ook echt alles er in zit. Een goede fabrikant doet voortdurend onderzoek naar wat een hondenlichaam nodig heeft om goed te functioneren en zal waar nodig het receptuur aanpassen. Het enige wat wij als rasvereniging u op het hart willen drukken is: koop vooral een kwaliteitsvoer! Het is iets duurder, maar ook hier geldt: goedkoop is duurkoop... Brokvoeding is een heel gemakkelijke manier van honden voeren; de juiste hoeveelheid brokken per dag volstaat. Er zijn vele merken brokvoeding op de markt en uit ervaring is gebleken dat het ene voer beter bevalt dan een ander en dat kan per hond verschillen. Voor elk levensstadium, inspanningsniveau of eventuele gezondheidsproblemen is een type brok voorhanden.

Vers Vlees

Een groeiende groep hondeneigenaren en -fokkers geeft hun honden vers vlees te eten. Veelal vanuit de overtuiging dat de wilde voorvaderen van de huishond, de wolven, ook alleen maar rauw vlees eten van de prooien die ze vangen. In droogvoer zit veel graan of een andere zetmeelbron verwerkt en dat is een zwaardere belasting voor de spijsvertering van honden. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is dat de honden niet alleen (spier)vlees krijgen, maar ook botten en organen. Wat als een nadeel ervaren kan worden is dat u wel voldoende vriezerruimte beschibaar moet hebben. Binnen deze methode van honden voeren is een aantal stromingen te onderscheiden, deze zijn onder te verdelen in:

Kant en Klaar Vers Vlees of KVV

Ook dit is in wezen een compleet voer, maar nu in de vorm van een worst bevroren, gemalen, rauw vlees. Ook bij dit voer bent u dus afhankelijk van de fabrikant of alles er wel in zit. Zoals eerder vermeld moet het voer bestaan uit vlees, botten en organen in globaal de juiste verhoudingen. Ook is er niet-complete KVV te verkrijgen, daar moet u dus zelf de juiste extra ingredienten aan toevoegen. Het grote gemak van dit voer is wel dat het "kant en klaar" is; ontdooien en de juiste hoeveelheid aan uw hond geven. Ter afwisseling en om zo compleet mogelijk te voeren is het verstandig om verschillende diersoorten af te wisselen.

Zelf samenstellen

Bij deze wijze van voeren koopt u zelf de verschillende ingredienten om daar een compleet voer uit samen te stellen. Dat betekent dus dat u vlees, botten en organen moet zien te vinden. U heeft complete vrijheid in en controle over wat u uw hond voert en kan het indien nodig aanpassen. Ook hier zijn weer een aantal verschillende onderverdelingen. Zo heb je het "barfen"; oorspronkelijk begonnen als goed bevleesde botten, maar tegenwoordig wat aangepast, maar nog steeds uitsluitend dierlijke producten. Er is ook het "Prey Model Diet"; hierbij wordt zoveel als mogelijk een prooidier gesimuleerd, inclusief groenvoer wat in de maag aanwezig kan zijn. De honden krijgen dus ook een deel plantaardig materiaal te eten. En er zijn inmiddels ook gehele prooidieren te koop als je het echt natuurlijk wil aanpakken. Voor deze voermethode is het verstandig je zo goe mogelijk te laten informeren, omdat die absolute controle ook inhoudt dat je het verkeerd kan doen. Internet is een zeer waardevolle bron van informatie hiervoor.

Alternatieven

Dan zijn er ook nog steeds mensen die hun hond mee willen laten eten uit de pot, of mensen die hun hond vegetarisch of zelfs veganistisch willen voeren. Daar kunnen we kort over zijn: doe het niet! Dit omdat het te zout of vaak te eenzijdig is in het geval van meeëten uit de pot, of gewoon verkeerd in het geval van vegetarisch/veganistisch.

Conclusie

Wat u uiteindelijk gaat kiezen is natuurlijk afhankelijk van uw overtuiging en mogelijkheden. Maar houd altijd in gedachten dat een goede voeding de basis is van een goede gezondheid. Elke methode van voeren heeft z'n eigen voor- en nadelen.
U kunt het ook met uw dierenarts overleggen, maar bedenk dan wel dat het geen uitgebreid behandeld onderwerp in de opleiding tot dierenarts is en dat veel dierenartsen een contract met een diervoerproducent hebben en dus niet helemaal onbevooroordeeld zijn.
Wat u ook voert, blijf uw hond goed in de gaten houden en pas het voer aan zodra u ziet dat het toch niet helemaal de juiste voeding is.
En vergeet natuurlijk niet om uw hond schoon, vers drinkwater aan te bieden!